Jednym z ważniejszych elementów wesela jest menu weselne. Warto pamiętać, że ważna jest opinia gości, jednak nie ma możliwości, aby zadowolić wszystkich i trafić w ich gust.

Jakość serwowanych potraw jest jedną z najważniejszych rzeczy, aby zachwycić Waszych gości. Ilość podanych dań również jest ważna. Najlepiej jest wybrać tzw. złoty środek. Standardowe wesele trwa około 12 godzin. Nie możecie pozwolić na to, żeby goście byli głodni, ale także pamiętać o tym, że za dużo jedzenia też nie jest atrakcyjna. Podczas wesela najlepiej przewidzieć 4 lub 5 dań ciepłych, nie zapominając o przekąskach na stole, czyli ciastach, sałatkach, owocach i wędlinach.

Warto pamiętać o różnorodności jedzenia, które podane będzie na stole. Dzięki temu każdy gość znajdzie coś dla siebie. Pamiętajcie o tym, czy któryś z Waszych gości nie jest wegetarianinem, czy ktoś nie ma alergii. Jeśli są takie osoby warto, żeby też coś znaleźli na stole, co będzie im odpowiadać.

Ważną rzeczą jest równie alkohol. Przy tym aspekcie warto też mieć pewność, że każdy znajdzie coś dla siebie. Oczywiście gusta weselników się różnią dlatego obok wódki może znaleźć się również butelka czerwonego wina i białego. Ciekawym urozmaiceniem jest barek, w którym można znaleźć inne alkohole np. nalewki czy whisky.

Dobrym rozwiązaniem jest wydrukowanie menu, aby każdy z gości wiedział, czego i o której godzinie może się spodziewać dania gorącego.

Ważnym elementem podawanych dań jest ich czas serwowania. Zbyt częste lub zbyt rzadkie podawanie ciepłych posiłków nie jest dobrym pomysłem. Najbardziej optymalnym czasem serwowania ciepłych dań to, co około trzy godziny. Warto też porozmawiać wcześniej z obsługą wesela, aby dania gorące pierwsi dostali członkowie zespołu weselnego. W ten sposób unikniecie sytuacji, kiedy goście będą już po posiłku i niecierpliwie będą czekać na muzykę.

Ceny

Ceny wahają się od 125 złotych do nawet 270 złotych za osobę. Ceny weselnego menu zależą od ilości osób, miejsca, ilości potraw oraz ich jakości. Podczas podpisywania umowy z salą czy firmą cateringową warto zwrócić uwagę na to czy w cenę wliczone są paczki dla gości, napoje zimne i gorące oraz ciasta. Jeśli nie są wliczone, warto pomyśleć o zamówieniu ciast i zapewnieniu napoi. Najczęściej sala zapewnia alkohol oraz tradycyjna lampka szampana dla gości jest również wliczona w cenę, natomiast warto to sprawdzić przed weselem.

Dodatki

Najbardziej popularnymi atrakcjami jeśli chodzi o menu weselne, są stoły wiejskie i fontanny czekoladowe.

Stół wiejski funkcjonuje podobnie do stołu szwedzkiego, do którego goście mogą podejść i wybrać sobie coś z tradycyjnej staropolskiej kuchni. Mogą się na nim znaleźć: ogórki kiszone, wędliny, różne mięsa, kiełbasy oraz smalec. Cena stołu wiejskiego waha się od 500 do 1200 złotych.
Czekoladowa fontanna to wspaniały dodatek dla wielbicieli słodkości czy dzieci. Ciepłą czekoladę można sobie nalać do kubeczka lub maczać niej różne dodatki - owoce.